Hoe kan je de cyberveiligheid van jouw organisatie verhogen?

Cybersecurity aanvallen – bijvoorbeeld met ransomware – komen (steeds) vaker voor dan gedacht. De culturele sector wordt daarin niet gespaard. De kans op een security incident is in het MKB 1 op 5. Ter vergelijking, de kans op brand is 1 op 8000. En voor brand is iedereen verzekerd.

Argumenten zoals ‘Er valt bij ons toch niets te halen? Wij hebben geen gevoelige informatie’ of ‘Een virusscanner helpt toch voldoende?’ of ‘Wij hebben nooit eerder problemen gehad, dan zijn we toch veilig?’ kunnen direct worden weerlegd. Want juist kleinere organisaties zijn vaker doelwit. 71% van alle ransomware aanvallen vindt plaats in het MKB. De schade kan vervolgens flink oplopen met een gemiddelde van 300.000 tot 1.2 miljoen euro. En dan hebben we het niet eens over eventuele imagoschade.

Oplossingen tegen cyberaanvallen voor organisaties en medewerkers

Voor een actuele stand van zaken heeft VBVB ICT een webinar georganiseerd voor de culturele sector. Hierin worden ook oplossingen gegeven die je zelf – als organisatie en als medewerker – kan doorvoeren.

Oplossingen die je als organisatie kan inzetten tegen cyberaanvallen

– Zet Multifactor Authentication (MFA) aan op alle accounts. Ook op privé accounts. Dit biedt al 95% bescherming tegen cyberaanvallen.

– Check de security awareness van je medewerkers. Bijvoorbeeld via een phishing scan.

– Bespreek met de directie en/of het MT welke stappen er genomen worden mocht een security incident zich voordoen. Wie wordt er gebeld? Wat moet je aan je medewerkers vertellen? Wat is de alternatieve manier van werken, mochten de ICT-systemen platliggen?

– Doe eens een crisis oefening. Net zoals je bij een brandoefening doet. Wie is er verantwoordelijk voor welke handelingen? Zorg dat deze informatie in een document wordt vastgelegd.

– Maak geregeld goede externe back-up van je ICT-systemen. Deze moet op zo’n manier ingericht zijn dat deze niet corrupt kan raken. Zorg daarbij dat je deze back-up regelmatig test.

Oplossingen die je als medewerker kan inzetten tegen cyberaanvallen

– Zet Multifactor Authentication (MFA) aan op alle accounts. Ook op privé accounts.

– Kies een uniek wachtwoord voor je werkaccounts. En zorgt dat je dit nooit zomaar deelt.

– Gebruik een Password Manager voor alle andere wachtwoorden. Dit is veel veiliger dan ze elders op te slaan, bijvoorbeeld in je browser. Daarin zijn wachtwoorden makkelijk te achterhalen, in een Password Manager niet.

– Zorg dat je voldoende security aware bent. Zorg dat je nooit zomaar bijlages uit e-mails opent en leer phishing e-mails herkennen. Check bijvoorbeeld wie de verzender is. En of het e-mailadres (het domein) klopt. Verwacht je een bijlage? Mocht je een verdacht e-mail ontvangen, verwijder deze dan in zijn geheel en stuur hem niet door. Zo help je de malware verspreiden. Je kan wel een screenshot maken van de mail en deze ter controle doorsturen naar een collega.

Vergrendel het scherm van je computer zodra je wegloopt van je bureau. Zodat waardevolle informatie niet voor anderen beschikbaar is.

Subsidie en specifieke security ondersteuning

Wil je aan de slag met jouw cyber security? Dan is er goed nieuws! Om de cyber security onder Nederlandse organisaties te stimuleren is er een subsidieregeling. Check MijnCyberweerbareZaak voor de voorwaarden. Maar wacht niet te lang, want de sluitingsdatum is op 31 december 2024.

Meer weten? Of specifieke ondersteuning nodig? VBVB-ICT biedt verschillende oplossingen. Om jouw organisatie alvast op weg te helpen, bieden we nu verschillende scans, trainingen en andere oplossingen aan tegen een gereduceerd tarief of zelfs kosteloos.

– NIS2 / Security Scan (waarde: 950,- nu kosteloos)

– MS trail Phishing Scan (waarde: normaal 995,- nu voor 315,-)

Security awareness trainingen voor medewerkers (op aanvraag)

– Second opinion securityinstellingen (op aanvraag)

– Ondersteuning subsidieaanvraag (kosteloos)

VBVB ICT helpt je graag met het optimaliseren van jouw cybersecurity. Benieuwd welke security oplossingen jouw organisatie verder kunnen helpen? Check de website van VBVB ICT voor meer informatie of neem contact met ons op via verkoop@vbvb.nl of telefonisch op 020 42 33 288 (optie 2). Nooit meer iets missen? Volg ons op LinkedIn!

Deel dit artikel

INteressante artikelen

Ontdek meer blogs

Bij VBVB ICT maken we dingen mogelijk die dat voorheen niet waren

Bij VBVB ICT maken we dingen mogelijk die dat voorheen niet waren

Hoe kan je de cyberveiligheid van jouw organisatie verhogen?

Hoe kan je de cyberveiligheid van jouw organisatie verhogen?

Voldoet jouw cybersecurity aan de nieuwe Europese wetgeving?

Voldoet jouw cybersecurity aan de nieuwe Europese wet- en regelgeving?

Hoe vaak proberen hackers in te loggen op jouw ICT-systemen?

Hoe vaak proberen hackers in te loggen op jouw ICT-systemen?

ICT is toch gewoon ICT…of misschien toch niet?

ICT is toch gewoon ICT…of misschien toch niet?

Alle neuzen dezelfde kant op, voor een snelle samenwerking

Alle neuzen dezelfde kant op, voor een snelle en succesvolle samenwerking