Oeps, op een foute link in een e-mail geklikt? Phishing e-mails zijn steeds moeilijker van echt te onderscheiden. Daarom is een misstap zo gemaakt. Maar een verkeerde inschatting kan direct desastreuse gevolgen hebben, waaronder flinke financiële- en imagoschade. Want niet alleen jouw culturele instelling is de dupe wanneer haar systemen platliggen, ook de bezoekers hebben het nakijken wanneer de bedrijfssystemen platliggen.
Security awareness bereik je niet alleen met een jaarlijkse training
Om dit soort situaties te voorkomen is het belangrijk om medewerkers te trainen op security awareness. De praktijk wijst uit dat een enkele training geen zoden aan de dijk zet, maar dat continue training juist wel werkt. En dan bedoelen we niet dat er elke maand een dagdeel aan security awareness moet worden besteed. Er kan bijvoorbeeld in korte interactieve sessies van slechts enkele minuten, nieuwe informatie worden aangeboden om de kennis te vergroten en alert te blijven. En via phishing-simulaties wordt tussentijds getoetst hoe het staat met de security awareness van jouw medewerkers. VBVB-ICT maakt dit mogelijk met een nieuwe dienst, in de vorm van een platform dat laagdrempelig kan worden ingezet voor het verbeteren van security awareness
Net zo laagdrempelig als de dienst zelf, biedt VBVB-ICT deze oplossing aan in abonnementsvorm, per gebruiker. Door het gebruik van dit platvorm houdt je medewerkers gedurende het hele jaar scherp én borg je ook meteen dat nieuwe medewerkers kunnen aanhaken vanaf de start van hun dienstverband.
Vraag een demo aan!
Korte, interactieve trainingssessies die de workflow niet verstoren
Wanneer je gebruikmaakt van dit platform, ontvangen gebruikers per mail korte trainingssessies. In slechts enkele minuten kan zo’n interactieve sessie worden voltooid, waardoor er genoeg aandacht blijft voor de reguliere kerntaken van jouw organisatie. Zo wordt de security awareness eenvoudig en aantoonbaar vergroot. Daarbij worden ook trainingssessies aangeboden die gericht zijn op specifieke programma’s en/of apps welke in jouw organisatie worden gebruikt. Zo wordt security awareness nog gerichter ingezet binnen de bedrijfsvoering.
Security awareness vergroten via onverwachte phishing-simulaties
Daarnaast wordt er een specifieke report-knop geïnstalleerd in het mailprogramma van de gebruiker. Vervolgens kan er bij een verdachte e-mail op deze knop worden gedrukt, waarna direct duidelijk wordt of dit een gesimuleerde phishing e-mail is vanuit het platform. Mocht er in de gesimuleerde phishing e-mail toch op de link zijn geklikt, dan wordt de gebruiker gewaarschuwd waarbij er direct feedback wordt gegeven hoe dit in het vervolg kan worden voorkomen.
Alerts bij real-time cyberdreiging en tips om schade te beperken
Ook geeft het platform alerts wanneer er iets speelt rondom een bepaald programma en/of app. Bij zo’n acute cyberdreiging wordt de gebruiker direct gewaarschuwd. Stel, LinkedIn is gehackt. Dan ontvangt de gebruiker naast een waarschuwing ook gerichte aanwijzingen hoe de schade kan worden beperkt door de beveiliging te optimaliseren. Daarnaast kan er direct worden getest worden of jouw e-mailadressen gevonden zijn bij deze hack.
Overzicht op dashboard en inzicht via risico scores
Tenslotte biedt het platform organisaties waardevol inzicht in de security awareness van haar medewerkers. Door middel van een risicoscore – welke te zien is op een overzichtelijk dashboard – is de mate van security awareness op bedrijfsniveau, op afdelingsniveau en op medewerkersniveau te bekijken. Wanneer de risicoscore onvoldoende blijkt, kan er direct worden ingegrepen – bijvoorbeeld door een gesprek aan te gaan met een medewerker – om de security awareness verder te vergroten. Zo wordt security awareness aantoonbaar geborgd binnen jouw organisatie.
Vraag een demo aan!
Een ander middel om hackers geen kans te geven is het gebruik van een Password Manager of Wachtwoordmanager. Deze slimme tool bespreken we in een volgend blog.
Bij VBVB ICT staat veiligheid altijd voorop. En dat willen we ook in de culturele sector bereiken. Benieuwd hoe we jouw organisatie verder kunnen helpen? Check de website van VBVB ICT voor meer informatie of neem contact met ons op via verkoop@vbvb.nl of telefonisch op 020 42 33 288 (optie 2). Nooit meer iets missen? Volg ons op LinkedIn!