Duurzamere ICT: 10 Tips voor jouw kantoor

tips voor duurzamer kantoorDuurzamere ICT: 10 Tips voor jouw kantoor

10 tips die jouw ICT gebruik kunnen verduurzamen. De tips staan niet in volgorde van belangrijkheid! In principe geldt natuurlijk dat elke stap die je kunt maken een stap in de goede richting is naar duurzame ICT.

 

duurzame ict Ga voor een papierloos kantoor: automatiseer je processen en verstuur je post zoveel mogelijk digitaal. Wil je toch iets printen? Zet je printer standaard op dubbelzijdig printen en print in grijstinten. Gebruik daarnaast gerecycled papier.

Ook met de toners van je printer kun je aan de slag. Bijvullen is veel milieuvriendelijker dan vervangen. En wist je dat sommige lettertypes zuiniger zijn dan andere? Times New Roman wordt gezien als een zuinig lettertype: gebruik dit dus voor printen.

duurzame ict

Zet apparaten buiten kantoortijd uit: het gebeurt maar al te vaak dat apparatuur op een kantoor ’s avonds in standby modus gaat en dat is niet hetzelfde als helemaal uitzetten. Het gebruik van timers kan je helpen om de stroom van apparaten er vanaf een bepaald moment af te halen.

duurzame ict

Gebruik energiebeheer op je computers: zoek via instellingen naar energiebeheer en zet daar de meest energiezuinige opties aan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de instellingen voor het automatisch in slaapstand gaan. Dit in plaats van een screensaver, die wel beter is voor je scherm, maar die verder geen energie bespaart.

duurzame ict

Gebruik Ecosia als zoekmachine: hiermee surf je op het internet terwijl je tegelijkertijd meehelpt om wereldwijd bomen te planten. We schreven er eerder al een keer een blog over. Lees ons blog hier of ga direct naar de Ecosia website.

duurzame ictMigreer naar de Cloud: cloudoplossingen draaien op servers die zich in datacenters bevinden. Deze zijn vaak behoorlijk groen en in veel gevallen zelfs klimaatneutraal. (Lees ons blog hierover). Sowieso is dit veel duurzamer dan het blijven gebruiken van eigen servers op locatie.

duurzame ict

Stap over op laptops: die zijn veel milieuvriendelijker dan desktops. Voor de productie van een laptop is 75% minder materialen en grondstoffen nodig dan voor een desktop. En een laptop is ook nog eens ruim 70% zuiniger in het energiegebruik. Een no-brainer!

duurzame ict

Faciliteer thuiswerken: de CO2-uitstoot van het woon-werkverkeer van je medewerkers vermindert hierdoor. Ook heb je mogelijk minder kantoorruimte nodig.

duurzame ict

Vervang verouderde apparatuur: over het algemeen geldt dat nieuwe apparatuur energiezuiniger is dan oude. Het kan dus ook qua kosten voordeliger zijn om oude apparatuur te vervangen. Denk dan ook gelijk aan de volgende tip!

duurzame ict

Recycle oude hardware: allerlei hardware is geschikt om te recyclen. Ofwel om op te knappen en her te gebruiken, ofwel om grondstoffen uit te ‘redden’. Er zijn verschillende organisaties die je hierbij kunnen helpen. Een voorbeeld daarvan is PC donatie.

duurzame ictGebruik een groene stroomleverancier: spreekt redelijk voor zich!

Deel dit artikel

INteressante artikelen

Ontdek meer blogs

VBVB-ICT en I&O Netsys bundelen krachten

Girls Day 2024

Girls’ Day 2024: Fix the system, not the girls

DMARCS settings

DMARC Settings: verbeter je E-mailbeveiliging

duurzame ict amsterdam mvo

MVO Jaarverslag 2023 staat online!

diversiteit en inclusie binnen de IT sector

Femke als rolmodel op Internationale Vrouwendag 2024

Password manager van Keeper

Password Manager: een must voor elke organisatie