Europese datacenters klimaatneutraal in 2030

Europese datacenters klimaatneutraal in 2030

Eind juni zijn er belangrijke stappen gezet om alle Europese datacenters in 2030 geheel klimaatneutraal te maken. Als speler in een branche die zo veel energie verslindt, is VBVB blij met alle stappen die gezet kunnen worden om de processen te verduurzamen.

Computeren kost namelijk energie. Veel energie. En dit gaat niet alleen om de hardware die we zelf gebruiken zoals onze computers, laptops, telefoons, routers, firewalls etc etc, Het gaat ook voor een belangrijk deel om het energieverbruik van datacenters. We werken steeds meer in de Cloud, wat die datacenters natuurlijk allemaal verwerken. Maar ook elke klik op een website bijvoorbeeld zet ergens ter wereld servers in datacenters aan het werk. Om de energiezuinigheid van deze datacenters is daarom terecht veel te doen.

Op weg naar klimaatneutrale datacenters!

De industrie van datacenter- en cloudinfrastructuur in Europa heeft in januari van dit jaar een pact gesloten: het Climate Neutral Data Center Pact. Onlangs, eind juni 2021, is de industrie samen met de Europese Commissie aan de slag gegaan en is er concrete inhoudelijke invulling gegeven aan het pact.

De volgende aandachtsgebieden zijn geformuleerd:

  • Bewijs van energie-efficiëntie met meetbare doelstellingen
  • Inkoop van 100% koolstofvrije energie
  • Prioriteit geven aan waterbesparing
  • Recycling en reparatie van servers
  • Zoek naar manieren om warmte te hergebruiken

 

De huidige ondertekenaars van het pact vertegenwoordigen op dit moment 90% van de industrie. Vrijwel alle grote spelers zitten inmiddels aan tafel. En dat is fantastisch nieuws want het lijkt erop dat de plannen nu in een stroomversnelling zijn gekomen.

Als speler in een branche die zo veel energie verslindt, is VBVB blij met alle stappen die gezet kunnen worden om de processen te verduurzamen. Wij zijn dus sowieso voorstander: in 2030 alle datacenters in Europa 100% klimaatneutraal!

Deel dit artikel

INteressante artikelen

Ontdek meer blogs

VBVB-ICT en I&O Netsys bundelen krachten

Girls Day 2024

Girls’ Day 2024: Fix the system, not the girls

DMARCS settings

DMARC Settings: verbeter je E-mailbeveiliging

duurzame ict amsterdam mvo

MVO Jaarverslag 2023 staat online!

diversiteit en inclusie binnen de IT sector

Femke als rolmodel op Internationale Vrouwendag 2024

Password manager van Keeper

Password Manager: een must voor elke organisatie