Aandachtspunten voor een succesvolle cloudmigratie

Cloudadoptie staat bij steeds meer organisaties hoog op de agenda. De verwachting van techexperts is dat ruim 90 procent van alle ondernemingen binnenkort gedeeltelijk of helemaal in de cloud zit.

Cloudmigratie- en adoptie is ‘booming’, vooral omdat een cloudarchitectuur grote voordelen biedt op het vlak van flexibiliteit en schaalbaarheid. En iedereen werkt natuurlijk graag met de modernste digitale middelen. Hoewel cloudmigratie dé oplossing lijkt om te kunnen innoveren zonder hoge investeringen, is een cloudmigratie niet per definitie een sinecure.

Hoe geeft je een succesvolle cloudmigratie vorm? En wat zijn de belangrijkste aandachtspunten waar je voor, tijdens en na het migreren rekening mee moet houden? Wij vertellen het je!

Veranderende techniek

Cloudadoptie betekent veel meer dan alleen het in gebruik nemen van nieuwe digitale oplossingen. Wees je ervan bewust dat de techniek achter je IT-landschap een metamorfose ondergaat, waardoor ook interne processen, kostenstructuren en verdienmodellen veranderen. 

Cloudadoptie is voor veel bedrijven daarom een ingrijpende gebeurtenis. Het goede nieuws: je doorloopt het proces sneller, efficiënter en succesvoller door goed na te denken over de nu volgende aandachtspunten.

Breng je huidige IT-landschap in kaart

De eerste stappen op het pad naar een succesvolle cloudadoptie zet je door het huidige IT-landschap nauwkeurig in kaart te brengen. Hoe zit het met mijn processen, applicaties en eventuele legacysoftware? Kunnen we ze allemaal vervangen door vergelijkbare cloudvarianten? Of moeten we zaken meenemen of helemaal vanaf scratch opnieuw (laten) ontwerpen? 

Een ander belangrijk onderdeel van deze verkennende fase is het vastleggen van alle afhankelijkheden tussen de diverse resources. Hoe zit het met de bestaande en toekomstig gewenste koppelingen tussen servers, netwerken, applicaties en databases?

Kies de juiste cloudstructuur

Cloudoplossingen zijn er in verschillende soorten en maten. Op basis van de inventarisatie van je huidige IT-infrastructuur en je toekomstige wensen, weet je welk type cloudoplossing past bij jouw organisatie.

Je hebt doorgaans de keuze uit de volgende servicemodellen:

  • IaaS (Infrastructure as a Service): je neemt de infrastructuur waar je diensten op draaien af van een externe partij. Je huurt dus een lege virtuele serverruimte en kunt je zakelijke IT-omgeving wat betreft software en resources inrichten en configureren zoals jij dat wilt.
  • PaaS (Platform as a Service): bij een PaaS-constructie draagt de provider zorg voor het inrichten van de serverruimte. Het is eigenlijk een kant-en-klaarplatform, waarbij jij je alleen druk hoeft te maken over de applicaties die op het PaaS-platform draaien. 
  • SaaS (Software as a Service): SaaS-oplossingen leveren het grootste gebruiksgemak en de hoogste mate van ontzorging. Je haalt namelijk een compleet softwarepakket (hosting incluis) in huis dat je out of the box kunt gebruiken. 

De juiste cloudprovider

Ook de cloudprovider die je kiest heeft invloed op het welslagen van je cloudmigratie en -adoptie. Let bij het selecteren van een cloudpartner vooral op de onderstaande aandachtspunten.

Veiligheid

Veiligheid is cruciaal. Word je gehackt en belanden privacygevoelige data in de verkeerde handen? Dan kun je rekenen op flinke boetes, serieuze reputatieschade en uiteindelijk ook omzetverlies. Let daarom goed op de veiligheidscertificaten (ISO, AVG-proof), reputatie, datacenterkwaliteit en het toegangsbeleid van je beoogde cloudpartner. En ga ook goed na waar gevoelige data precies komen te staan.

Connectiviteit

De kwaliteit van clouddiensten wordt bepaald door het niveau van je verbinding. Kies dus een aanbieder die de connectiviteit levert die correspondeert met je workloads en technische behoeften. Niets is zo vervelend als applicaties of databases die continu in een slakkengangetje laden.

Data recovery

Ook als je data in de cloud staat, is het verstandig om op zijn tijd back-ups te maken van belangrijke gegevens. Maar je wilt er natuurlijk wel zeker van zijn dat je die waardevolle data altijd kunt terughalen. Kies dus voor een provider die goede garanties en voorwaarden biedt voor het beheren van je data.

Robuustheid

Downtime kost je bakken met geld en wekt zowel bij klanten als medewerkers een berg ergernis op. Kijk daarom met een kritisch oog naar de robuustheid van je cloudomgeving. Denk bijvoorbeeld aan oplossingen als redundancy (onderdelen die dubbel zijn uitgevoerd), twin-datacenters of volledig gescheiden verbindingen naar bepaalde kantoorlocaties.

Exitstrategie

Een samenwerking met een cloudpartner is niet altijd een huwelijk voor het leven. Kijk daarom ook altijd naar een exitstrategie. Weet ik zeker dat ik nog bij mijn applicaties en data kan als de samenwerking tot een einde komt of de cloudprovider op de fles gaat? Dit soort afspraken leg je vast in een goede SLA.

Transparantie en service

Ook de transparantie en het serviceniveau van je partner zijn belangrijke aandachtspunten bij een cloudmigratie. Is de cloudprovider transparant en open over zijn prijsmodellen en facturen? En is hij snel en goed bereikbaar als zich een probleem voordoet binnen je IT-netwerk? Je zit natuurlijk niet te wachten op een servicepartner die er dagen over doet om op je mailtjes, apps of telefoontjes te reageren terwijl jij met de handen in het haar zit…

Bepaal je migratiewijze

Je weet nu wat je wensen en behoeften zijn en welke providers interessant zijn. Nu rest nog één belangrijke vraag: welke methode kies ik om de cloudmigratie uit te voeren?

  • Met lift & shift verhuis je jouw systemen met weinig aanpassingen naar het cloudplatform van je keuze. Snel en relatief risicoloos, maar vaak wel duur. Bovendien zijn bepaalde diensten of applicaties tijdens het migreren eventjes uit de lucht.
  • Met replatforming verander je het onderliggende platform, maar niet de functionaliteit van je systeem. Je wint aan wendbaarheid, zonder dat je uitgebreid aan je systemen hoeft te sleutelen.
  • Refactoring is de meest ingrijpende optie (je moet bepaalde applicaties en systeemonderdelen opnieuw ontwerpen), maar tegelijkertijd ook de vorm van cloudmigratie met de meeste potentie voor innovatie. 

Hoe VBVB helpt bij jouw cloudmigratie

Wil jij ook serieus werk maken van cloudmigratie, maar zie je als een berg tegen het proces op? Dan helpt VBVB ICT je graag uit de brand. Wij staan je bij met een rustig, overzichtelijk en stapsgewijs uitgevoerd migratieproces. 

Na de eerste kennismaking en het in kaart brengen van je huidige ICT-situatie, stellen we een plan van aanpak en adoptieplan op. Vervolgens zetten we onderdeel voor onderdeel jouw ICT-omgeving over naar de cloud. Het adoptieplan zorgt ervoor dat je medewerkers hun nieuwe werkomgeving razendsnel omarmen.

Ook na de cloudmigratie en -adoptie helpen we je bij het finetunen van technieken en processen. Het resultaat: een ICT-omgeving die gewoon werkt en effectiviteit koppelt aan eenvoud en flexibiliteit. Nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Neem dan contact met os op via 020 – 42 33 288 of mail ons: verkoop@vbvb.nl.

Deel dit artikel

INteressante artikelen

Ontdek meer blogs

Girls Day 2024

Girls’ Day 2024: Fix the system, not the girls

DMARCS settings

DMARC Settings: verbeter je E-mailbeveiliging

duurzame ict amsterdam mvo

MVO Jaarverslag 2023 staat online!

diversiteit en inclusie binnen de IT sector

Femke als rolmodel op Internationale Vrouwendag 2024

Password manager van Keeper

Password Manager: een must voor elke organisatie

Gratis bloembommetje van MSP VBVB ICT

Wil jij ook een bloemenbommetje?