Duurzame ICT

VBVB kan je daarmee helpen

Duurzame ICT

Met MVO wordt bedoeld: Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Ook wel aangeduid met het 3P model waarbij de P’s staan voor: People, Planet & Profit. Een organisatie die aan MVO doet, denkt dus niet alleen aan winst en aan bedrijfseconomische doelen (profit) maar ook aan het milieu (planet) en aan haar medewerkers, klanten, andere stakeholders en de maatschappij in brede zin (people).

De ICT branche leent zich er in principe uitstekend voor om flink te verduurzamen. Computers en bijbehoren ‘vreten’ energie en er zijn uiteraard steeds betere manieren om het verbruik hiervan te verminderen. Maar niet alleen energieverbruik is een belangrijk punt, ook het ‘consuminderen’ in het algemeen en het verminderen van E-waste verdienen onze aandacht

Duurzame(re) ICT kan dus een belangrijke bijdrage leveren aan de MVO doelstellingen van jouw organisatie. Hulp nodig? Neem dan contact met ons op.

MVO bij VBVB

mvo jaarverslag

Wij beschrijven al onze eigen MVO inspanningen in een speciaal MVO Jaarverslag.

Ook in 2022 hebben we weer ons best gedaan om zo verantwoord mogelijk te ondernemen en duurzame ICT te leveren. Als je het leuk vindt, kun je daar alles over lezen in ons verslag.

Tips om jouw kantoor en ICT (verder) te verduurzamen

Enkele tips die jouw ICT gebruik kunnen verduurzamen. De tips staan niet in volgorde van belangrijkheid! In principe geldt natuurlijk dat elke stap die je kunt maken een stap in de goede richting is naar duurzame ICT.

duurzame ict Ga voor een papierloos kantoor: automatiseer je processen en verstuur je post zoveel mogelijk digitaal. Wil je toch iets printen? Zet je printer standaard op dubbelzijdig printen en print in grijstinten. Gebruik daarnaast gerecycled papier. 

Ook met de toners van je printer kun je aan de slag. Bijvullen is veel milieuvriendelijker dan vervangen. En wist je dat sommige lettertypes zuiniger zijn dan andere? Times New Roman wordt gezien als een zuinig lettertype: gebruik dit dus voor printen.

duurzame ict

Zet apparaten buiten kantoortijd uit: het gebeurt maar al te vaak dat apparatuur op een kantoor ’s avonds in standby modus gaat en dat is niet hetzelfde als helemaal uitzetten. Het gebruik van timers kan je helpen om de stroom van apparaten er vanaf een bepaald moment af te halen.

duurzame ict

Gebruik energiebeheer op je computers: zoek via instellingen naar energiebeheer en zet daar de meest energiezuinige opties aan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de instellingen voor het automatisch in slaapstand gaan. Dit in plaats van een screensaver, die wel beter is voor je scherm, maar die verder geen energie bespaart.

duurzame ict

Gebruik Ecosia als zoekmachine: hiermee surf je op het internet terwijl je tegelijkertijd meehelpt om wereldwijd bomen te planten. We schreven er eerder al een keer een blog over. Lees ons blog hier of ga direct naar de Ecosia website

duurzame ictMigreer naar de Cloud: cloudoplossingen draaien op servers die zich in datacenters bevinden. Deze zijn vaak behoorlijk groen en in veel gevallen zelfs klimaatneutraal. (Lees ons blog hierover). Sowieso is dit veel duurzamer dan het blijven gebruiken van eigen servers op locatie.

duurzame ict

Stap over op laptops: die zijn veel milieuvriendelijker dan desktops. Voor de productie van een laptop is 75% minder materialen en grondstoffen nodig dan voor een desktop. En een laptop is ook nog eens ruim 70% zuiniger in het energiegebruik. Een no-brainer!

duurzame ict

Faciliteer thuiswerken: de CO2-uitstoot van het woon-werkverkeer van je medewerkers vermindert hierdoor. Ook heb je mogelijk minder kantoorruimte nodig.  

duurzame ict

Vervang verouderde apparatuur: over het algemeen geldt dat nieuwe apparatuur energiezuiniger is dan oude. Het kan dus ook qua kosten voordeliger zijn om oude apparatuur te vervangen. Denk dan ook gelijk aan de volgende tip!

duurzame ict

Recycle oude hardware: allerlei hardware is geschikt om te recyclen. Ofwel om op te knappen en her te gebruiken, ofwel om grondstoffen uit te ‘redden’. Er zijn verschillende organisaties die je hierbij kunnen helpen. Een voorbeeld daarvan is PC donatie.

duurzame ictGebruik een groene stroomleverancier:  spreekt redelijk voor zich!