Wat is Microsoft InTune?

Wat is Microsoft InTune?

Werken op afstand wordt steeds meer de norm, een ontwikkeling die door de coronapandemie wereldwijd in een flinke stroomversnelling is geraakt. Ook in de nieuwe situatie wil je natuurlijk zeker weten dat thuiswerkers apparaten en applicaties veilig en conform het organisationele beleid gebruiken.

 

Microsoft InTune is een ingenieuze oplossing die dit kan garanderen. Maar wat is InTune precies? Wat kun je ermee? En wat zijn de belangrijkste voordelen van de oplossing voor mkb-organisaties? In dit artikel vertellen we het je.

Apparaten beheren

Een van de dingen die met InTune mogelijk wordt is geavanceerd mobile device management (MDM). Je kunt dus heel gericht bepalen hoe je de apparaten van jouw organisatie en die van je medewerkers (de zogenoemde BYOD’s) beheert. Wat betreft apparaten die eigendom zijn van je eigen organisatie: daar wil je natuurlijk zoveel mogelijk controle over hebben. Geen probleem met InTune. Je stelt regels op voor het beheren van instellingen, functies en beveiligingsniveaus en schrijft de apparaten en gebruikers in bij InTune. Vervolgens ontvangen de gebruikers jouw regels en instellingen via beleid dat is geconfigureerd in InTune.

 

Persoonlijke apparaten hoef je als organisatie niet in volledig beheer te krijgen, maar koppel je aan een set met opties. Willen gebruikers ook met hun eigen apparaten volledige toegang hebben tot interne resources van je organisatie? Dan kunnen ze hun apparaten inschrijven. Je kunt apparaten dan toegang geven tot het bedrijfsnetwerk, ze zodanig configureren dat ze voldoen aan je beveiligings- en statusstandaarden en op afstand organisatiegegevens verwijderen als een apparaat zoekraakt of gestolen wordt.

Applicaties beheren

Een tweede component van InTune is het zogenoemde mobile application management (MAM). Het doel: organisatiegegevens beveiligen op toepassingsniveau. Dat kan met behulp van een divers scala aan InTune-opties.

  • Je voegt en wijst mobiele apps toe aan gebruikersgroepen en apparaten. 
  • Je kunt bestaande applicaties op een apparaat snel bijwerken.
  • Je kunt rapporten bekijken die je laten zien welke apps op welke manieren worden gebruikt.
  • Selectief wissen wordt mogelijk door alleen organisatiegegevens te verwijderen uit apps.
  • Met Azure AD isoleer je organisatiegegevens van persoonlijke data. Ook mails en documenten in OneDrive beveilig je door ze een status mee te geven die is gebaseerd op de inschrijvingsstatus van het apparaat en het beleid voor naleving dat de beheerder heeft ingesteld. 
  • Je kunt de toegang tot je data via persoonlijke apparaten beperken door bepaalde acties (knippen, kopiëren, plakken) voor die apparaten uit te schakelen.

De voordelen van InTune voor het mkb

Het gebruiken van InTune heeft een aantal grote voordelen voor mkb-bedrijven. Allereerst kunnen medewerkers veilig, snel en op afstand werken met en vanaf de apparaten waar ze vertrouwd mee zijn. Omdat InTune ondersteuning biedt voor iOS, Android, Windows, Windows Mobile en MAC OS X, is de oplossing compatibel met vrijwel elk type apparaat. 

 

Aangezien InTune een cloudservice is, hoef je bovendien niet meer veel geld en tijd te steken in het kopen en onderhouden van fysieke hardware. Wordt een apparaat gestolen of raakt het buiten gebruik? Dan kun je bedrijfsgegevens eenvoudig verwijderen. Tot slot is InTune een logische aanvulling op het Microsoft-ecosysteem dat veel mkb-bedrijven al gebruiken.    

Wat wel nog belangrijk is om mee te geven is dat de naam Intune op (korte) termijn zal verdwijnen. Dit zal een onderdeel worden van het totale pakket ”Microsoft Endpoint Manager”. In een nieuw blog zullen we hier binnenkort dieper op in gaan.

Deel dit artikel

INteressante artikelen

Ontdek meer blogs

VBVB-ICT en I&O Netsys bundelen krachten

Girls Day 2024

Girls’ Day 2024: Fix the system, not the girls

DMARCS settings

DMARC Settings: verbeter je E-mailbeveiliging

duurzame ict amsterdam mvo

MVO Jaarverslag 2023 staat online!

diversiteit en inclusie binnen de IT sector

Femke als rolmodel op Internationale Vrouwendag 2024

Password manager van Keeper

Password Manager: een must voor elke organisatie