Nieuwjaarsdonaties 2022: Samen groeien

Samen groeien in 2023: dit zijn de donaties

Jawel! Ook dit jaar doneert VBVB weer  3 x 1.000 euro aan doelen die wij belangrijk vinden. Dit doen we rond de jaarwisseling en in plaats van het versturen van dure relatiegeschenken. Mede namens jou dus! Ook dit jaar hebben we weer drie mooie doelen uitgekozen. Twee daarvan zijn niet nieuw.

B.O.F. logo

De eerste organisatie is Bits of Freedom. Dit is de digitale waakhond van Nederland en alleen al om die reden steunen we B.O.F. ieder jaar. Als je wil weten wat ze allemaal doen op het gebied van digitale burgerrechten, privacy en internetvrijheid, kijk dan eens op hun website.

Binnenkort organiseren ze weer de lichtelijk cynische “Big Brother Awards”. Deze is bedoeld voor grove privacy schenders en gaat altijd gepaard met een grote prijsuitreiking waar de winnaar niet altijd voor komt opdagen. Wie de award dit jaar gaat krijgen moet nog worden bepaald. De uitreiking kan na een onderbreking van 2 jaar eindelijk weer publiekelijk plaatsvinden. De prijzen worden op 13 februari 2023 uitgereikt in de Brakke Grond in Amsterdam. Het programma start om 20.00 uur, maar je bent vanaf 19:30 al welkom om samen wat te drinken van tevoren. Zet het vast in je agenda!

 

jeugdfonds sport en cultuur

Onze fijne klant Jeugdfonds Sport en Cultuur krijgt de tweede donatie van 1.000 euro. Precies tien jaar geleden ontvingen zij trouwens ook al de nieuwjaarsdonatie van ons. Dat betekent dus ook dat ze al minstens tien jaar klant zijn bij ons. Mooi momentje dus!

Het fonds is bedoeld om ervoor te zorgen dat ook kinderen die in armoede opgroeien in Nederland een kans krijgen om lid te worden van een sportclub of om cultuuronderwijs te volgen zoals ballet of muziekles. In Nederland groeien gemiddeld 2 à 3 kinderen per klas op in een gezin met geldzorgen. Deze kinderen kunnen vaak niet op voetbal, streetdance, judo, zwemles of muziekles. Deze kinderen sporten en spelen vaak alleen.

Het Jeugdfonds betaalt de contributie of het lesgeld voor deze kinderen en jongeren. Sporten en spelen doe je namelijk niet alleen, dat doe je samen. En elk kind verdient het om mee te doen!

 

justdiggit 2022We totally dig this! Justdiggit 

Met de organisatie Justdiggit hebben wij een goed doel gevonden waar we met veel bewondering en met veel hoop voor de toekomst naar kijken. Het concept is zo verbazend simpel dat we het bijna niet geloven: graaf een paar gaten op strategische plekken en verdroogde aarde bloeit in no time weer helemaal op! Justdiggit is in verschillende gebieden in Afrika actief.

Door klimaatverandering, maar ook door overexploitatie van grond door menselijk ondernemen, zijn grote gebieden onderhevig aan verwoestijning. Dit is het fenomeen dat bestaande woestijn zich uitbreidt en dat andere gebieden langzaam woestijn worden.

In veel van die droge gebieden is de bovenlaag van de grond zo hard geworden dat regenwater niet goed meer in de grond kan trekken. Water verdampt of stroomt daardoor weg naar rivieren. Hierdoor wordt de grond nog droger en neemt nog minder regen op. Dit heeft allerlei negatieve effecten, voor mens, dier en vegetatie maar ook voor het klimaat.

voor & na 2018 – 2022

Graaf Bunds!

De oplossing is zoals gezegd het graven van gaten, kuilen of helemaal correct: bunds. Een bund is simpelweg een kuil in de vorm van een halvemaan en met een afmeting van 4 bij 5 meter. In de kuilen wordt de bovenlaag losser en zo kan het regenwater in de humuslaag van de aarde zakken zodat het beschikbaar komt voor de wortels van planten. Zaden ontkiemen en de natuurlijke vegetatie kan terugkeren.

Als je een heleboel bunds op korte afstand van elkaar graaft, hebben ze een versterkend effect op elkaar. De vegetatie binnen de bunds groeit naar buiten en naar elkaar toe en vormt zo steeds meer een aaneengesloten gebied. Zie op de foto hiernaast hoe dit in 4 jaar tijd een gebied weer volledig kan vergroenen. Ongelofelijk!

De organisatie Justdiggit doet nog veel meer, veel te veel om hier allemaal te belichten. Neem daarom vooral een kijkje op hun website om meer te lezen over hun werk en de impact die dat heeft op de afkoeling van de aarde.

Op de website van Justdiggit vind je ook allerlei filmpjes en spectaculaire voor- en na foto’s die echt de moeite waard zijn. Dig In!

 

 

Deel dit artikel

INteressante artikelen

Ontdek meer blogs

VBVB-ICT en I&O Netsys bundelen krachten

Girls Day 2024

Girls’ Day 2024: Fix the system, not the girls

DMARCS settings

DMARC Settings: verbeter je E-mailbeveiliging

duurzame ict amsterdam mvo

MVO Jaarverslag 2023 staat online!

diversiteit en inclusie binnen de IT sector

Femke als rolmodel op Internationale Vrouwendag 2024

Password manager van Keeper

Password Manager: een must voor elke organisatie